Deze website maakt gebruik van cookies

Frietje op Locatie maakt gebruikt cookies en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website om deze te analyseren en om er voor te zorgen dat je voor jou relevante informatie en advertenties te zien krijgt. Door hiernaast op akkoord te klikken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden.

Akkoord
Niet akkoord
De lekkerste Runder vleeskroket van het Zuiden

Rundervlees Kroket

Proef pure ambacht proef vlees

In Nederland wordt met een kroket meestal een vleeskroket bedoeld, doorgaans van rund- of kalfsvlees.

Hoewel vleeskroketten van oorsprong een banketbakkersproduct zijn, worden vleeskroketten tegenwoordig vooral als typische snack bij de meeste snackbars verkocht. Voor de Nederlandse automatiek zijn zij zeer belangrijk, omdat zij handzaam zijn, makkelijk voorbereid kunnen worden (in tegenstelling tot patates frites) en dus snel te verkrijgen zijn, en hun smaak ook na een half uur warm bewaren nog behouden. Ze worden los, of op een broodje ("broodje kroket op locatie"), of samen met friet gegeten. Veel mensen eten een kroket met mosterd of een andere saus. Kleinere kroketjes, meestal gemaakt van aardappelen of groenten, worden ook in andere landen gegeten als bijgerecht bij een uitgebreide maaltijd.

De vleeskroket is gemaakt van een salpicon van vlees (een soort dikke ragout), die in koude toestand tot een rolletje wordt gevormd. De rundvleeskroket en kalfvleeskroket zijn luxe varianten. Daarnaast bestaan er ook goulashkroketten. De groentekroket is een relatief nieuw product, dat inspeelt op vegetarische sentimenten in de maatschappij. Kroketten worden gemaakt door een dikke saus of, bij groenten, een puree te maken voor de vulling. Eventueel wordt de vulling ook vermalen. Nadat het mengsel is afgekoeld wordt de kroket gevormd, waarna deze door ei, bloem en paneermeel wordt gerold zodanig dat de kroket aan alle kanten goed afgesloten is en het geheel bij de volgende bewerking niet kan barsten. Hierna wordt de kroket gefrituurd waardoor er een knapperig korstje ontstaat en de ragout weer warm wordt. De luchtige korst koelt vrij snel af maar de vulling blijft lang warm, waardoor bij het eten enige voorzichtigheid geboden is.

In Nederland worden 325 miljoen kroketten per jaar geconsumeerd. Dat zijn er zo'n 25 á 30 per persoon per jaar.

België
In België wordt met een kroket meestal een aardappelkroket bedoeld, die alleen uit aardappelpuree in een jasje van paneermeel bestaat. Deze kroket wordt er meestal gegeten als zetmeelproduct (ter vervanging van bijvoorbeeld aardappelen, pasta of rijst). Kroketten worden over het algemeen slechts geserveerd bij speciale gelegenheden. Ze zijn meestal langwerpig, maar er bestaan ook andere vormen, zoals ronde, of kroketten in de vorm van een dennenappel.

Naast de aardappelkroket worden in België ook vaak kaaskroketten, vleeskroketten, kipkroketten en garnaalkroketten gegeten.

Geschiedenis
De vleeskroket komt waarschijnlijk oorspronkelijk uit Frankrijk. In een druk uit 1705 van Le cuisinier royal et bourgeois, (eerste druk 1691) dat werd geschreven door François Massialot, de kok van Lodewijk XIV, staat al een recept voor kroketten ('croquets'). Culinair deskundige Johannes van Dam beschouwde dit als het oudste recept. Deze eerste croquet had de afmeting van een ei. De vulling werd zonder bechamelsaus bereid, maar wel gepaneerd, en vervolgens in reuzel gefrituurd. Dezelfde vulling werd overigens ook wel in deeg verpakt en gefrituurd, net als rissoles. In die vorm bestaat het gerecht al sinds de Romeinse tijd.

De oudste Nederlandse recepten van kroketten dateren van 1830 (privécollectie Johannes van Dam). Het oudst bekende Nederlandse recept dat in gedrukte vorm verscheen, is van de kok van koning Willem I in een appendix bij de heruitgave van 1851 van het kookboek "Moderne Kookkunst" van Maria Haezebroeck.

In de negentiende eeuw werden vleeskroketten gepaneerd met vers broodkruim en in de koekenpan in boter of reuzel gebakken (Henriette Davidis, Keukenboek, 2de druk 1868). Deze kroketten dienden, anders dan de oorspronkelijke 'koninklijke voorgangers' vooral als restverwerking van gaar vlees. Kroketten werden in het begin van de twintigste eeuw geserveerd als tussengerecht in een uitgebreid menu, na de soep en vóór het hoofdgerecht. De ontwikkeling van chic tussengerecht naar snack gebeurde na de Tweede Wereldoorlog. In de loop der tijd zijn er allerlei varianten ontstaan, behalve de reeds genoemde soorten zijn er tegenwoordig bijvoorbeeld ook satékroketten, garnalenkroketten en aspergekroketten. Tot ongeveer 1996 was de kroket de meest verkochte snack via snackbars en cafetaria's, maar inmiddels is de frikandel de kroket ruimschoots gepasseerd als meest gegeten snack in Nederland. 

Kwaliteit

Beste prijs-kwaliteitverhouding,
het lekkerste assortiment.

Betrouwbaar

Geen verborgen kosten,
afspraak is afspraak.

Verantwoord

Wij frituren gezond, en
in schone plantaardige olie.

Professioneel

Professionele uitstraling,
onze wagen is altijd schoon.

SOLLICITEER BIJ:

Frietje op Locatie - Limburg
Van alles Get - Berg & Terblijt

Zoek je een Stage plek in de Horeca


FRIETWAGEN OF KRAAM HUREN:
Valkenburg, Maastricht, Heerlen, Roermond, Sibbe, Bunde, Meerssen, Gulpen, Wijlre, Eijsden, Noorbeek, Slenaken, Epen, Vaals, Banholt, Berg en Terblijt, Vilt, Houthem, Schin op Geul, Amby, Rothem, Cadier en Keer, Margraten, Beek, Nuth, Schinnen, Gronsveld, Sittard, Geleen, Lanaken, Maasmechelen, Bilzen, Vroenhoven, Aken, Valkenburg aan de Geul, Hulsberg

WIJ BELLEN U TERUG

Laat hier u Naam en Telefoonnummer achter en één van onze medewerkers belt u terug binnen de 24 uur op werkdagen tussen 14:00 en 16:00 uur of van 20:00 tot 21:00 uur

Waar gaat u terugbelverzoek over?
Frietje op Locatie
Catering op Locatie
Lunchpakket op Locatie
Over de Factuur
Over een Locatie
Aanvraag
BEL MIJ TERUG
CONTACT GEGEVENS